Vad är Cardano (ADA) och hur köper man kryptovalutan?

Cardano grundades av bland annat Charles Hoskinson år 2015. Valutan på blockkedjan, ADA, lanserades hösten 2017 och det var då som allt fler fick upp ögonen för denna blockkedja.

Kortfattat är det en plattform där dAppar, smarta kontrakt och betalningar ska kunna genomföras. Delvis kan det liknas med ett operativsystem på en mobiltelefon där sedan olika appar och funktioner kan interagera.

Syftet med Cardano är att erbjuda ”tredje generationens blockkedja” – med lösningar på flera av de större problem som uppkommit med tidigare blockkedjor. Detta så som säkerhet, skalbarhet, snabbhet och hållbarhet.

Dessutom är målet att Cardano ska kunna interagera med andra blockkedjor och bli en slags ”internet of blockchains”.  Utöver att vara ”bron” mellan olika kedjor ska blockkedjan lösa anonymitetsproblemet som gör att bankerna ofta är kritiska gällande hantering av kryptovalutor.

Att investera i ADA innebär en förhoppning om att Cardano blir en av framtidens självklara blockkedjor. En blockkedja som ”fogar samman” olika blockkedjor till ett fungerande ekosystem. Det är ett extremt komplext projekt, som om de når målet kan bli mycket bra. 

Proof of Work, som Bitcoin använder, kräver stora mängder energi då samtliga datorer som är med i nätverket ”tävlar” om att lösa ekvationer och skapa kommande block. För att undvika detta används istället Proof of Stake.  Alla som håller Cardano får rösta på vilka som ska vara nod (slot leader) och därmed verifiera transaktioner och säkra blockkedjan.

Många kryptovalutor börjar med en ICO (initial coin offering) då pengar dras in till projektet. Dessa används för att utveckla blockkedjan utifrån målet i dess whitepaper. Men vad händer när pengarna är slut? Vilka incitament finns då till förbättring?

Detta problem har Cardano löst med ”Treasure”. En extremt liten del av kostnaden för varje transaktion på nätverket går till Treasure: Det blir därmed en fond som fylls på regelbundet.

Det är däremot inte någon person eller organisation som har kontroll över fonden. Istället är det ett smart kontrakt som kan dela ut delar av fonden förutsatt att nätverket röstar igenom ett förslag som kommit in från en utvecklare.

På detta sätt skapas en ekonomisk hållbar utveckling för blockkedjan med en fond som alltid har tillgångar samt ett incitament för utvecklare att komma in med förslag.

Många kryptovalutor börjar med en ICO (initial coin offering) då pengar dras in till projektet. Dessa används för att utveckla blockkedjan utifrån målet i dess whitepaper. Men vad händer när pengarna är slut? Vilka incitament finns då till förbättring?

Detta problem har Cardano löst med ”Treasure”. En extremt liten del av kostnaden för varje transaktion på nätverket går till Treasure: Det blir därmed en fond som fylls på regelbundet.

Det är däremot inte någon person eller organisation som har kontroll över fonden. Istället är det ett smart kontrakt som kan dela ut delar av fonden förutsatt att nätverket röstar igenom ett förslag som kommit in från en utvecklare.

På detta sätt skapas en ekonomisk hållbar utveckling för blockkedjan med en fond som alltid har tillgångar samt ett incitament för utvecklare att komma in med förslag.

Du kan köpa Cardano (ADA) på både Binance och Coinbase.

Kommentera