Så undviker du bedrägerier och allehanda nätfiske

Som med alla finansiella produkter är det ditt eget ansvar att se till att du inte utsätter dig själv för bedrägerier eller nätfiskeattacker. Tyvärr är det vanliga typer av bedrägerier som försöker lura dig och ta kontroll över dina tillgångar, oavsett om det är kryptovalutor, vanliga valutor, finansiella tjänster eller vanliga banker.

Men vi håller oss till kryptovalutor i denna artikel, om du använder en en vanlig Bitcoin-plånbok har alla som har din privata nyckel kontroll över dina medel. Detsamma gäller din 12-ords säkerhetsfras, som är baserad på din privata nyckel. Endera av dessa kan ge åtkomst till din kryptovaluta när som helst, utan lösenord eller 2FA, dela dem aldrig (inte ens med dig leverantör av den).

Hackare kan gå så långt att de ens försöker ta kontroll över din skärm eller övervaka dina tangenttryckningar för att få din privata nyckel eller reservfras.


När det gäller en Exchange, plånbok eller annan leverantör av förvarande av dina kryptovalutor, är det viktigaste sättet att skydda dig själv genom att ställa in 2FA och aldrig dela din säkra inloggnings- eller lösenordsinformation med någon.


Bedrägerier och nätfiskeattacker finns i många former i kryptovärlden. En lista över några av de vanligaste bedrägerierna du bör se upp för är följande:

  • Identifiering – Någon kan legitimt verka som om de kontaktar dig från din leverantör eller någon annan tredjepartswebbplats som du använder. De kan visa dig falska referenser, underteckna deras e-postmeddelande med leverantörens logotyp eller på annat sätt hävda att vara en officiell representant.
  • Nätfiske eller webbplatser – Var alltid försiktig när du får ett e-postmeddelande som inte uppmanades av dig. Om ett e-postmeddelande ber dig att gå till en webbplats och återställa ditt lösenord, gör det inte om du inte specifikt har begärt detta. Dessa typer av bedrägerier resulterar ofta i att en skadlig tredje part registrerar dina inloggningsuppgifter och stjäl dina pengar.
  • Överföringar / insättningar / uttag – Utför aldrig transaktioner för en annan individs räkning, varken för dem eller genom att ge dem dina inloggningsuppgifter. Detta är inte bara ett potentiellt brott mot penningtvätt och terrorismfinansiering, utan du riskerar också dina egna medel om du ger någon tillgång till ditt konto.

Kommentera