Kryptovalutor, Ukraina, sanktioner och krig!

Tidigt på torsdagsmorgonen den 24 februari 2022 besannades det som många fruktat de senaste veckorna, nämligen att Ryssland inledde en militär invasion av Ukraina.

Efter nyheten om invasionen har världens börser gått ner. Även bitcoinpriset har fallit under veckan. Som lägst var bitcoinkursen nere och vände på 34 324 dollar tidigt på torsdagsmorgonen, men sedan dess har den återhämtat sig något och under söndagen nosade den faktiskt på 40 000 dollar igen.

Sanktioner mot Ryssland

Bitcoins prisuppgång tog fart efter att USA:s president Joe Biden under torsdagskvällen gick ut med att sanktioner mot Ryssland kommer att införas. Sanktionerna syftar bland annat till att förhindra Ryssland från att genomföra transaktioner i flera utländska valutor, men riktades också mot vissa förmögna ryska medborgare.

Senare i veckan öppnade även USA och EU upp för att utesluta Ryssland ur Swift, ett globalt banksystem som möjliggör för banker att kommunicera med varandra på ett säkert sätt när de skickar transaktioner internationellt. Enligt flera bedömare skulle det ge stora effekter på rysk ekonomi.

Kan slå hårt mot Moskvabörsen

Det har dock inte varit självklart för alla länder att gå med på denna Swift-bojkott mot Ryssland. Bland annat Tyskland och Italien har ställt sig tveksamma till att sparka ut Ryssland ur Swift. Båda länderna importerar en hel del gas från Ryssland, och vad man är rädd för är att Ryssland ska strypa tillförseln av den.

Under helgen kom dock nyheten att flera ryska banker trots allt nu kopplas bort från Swift-systemet. Några av dem som står bakom uteslutandet är EU-kommissionen samt länder som Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Italien, USA, Kanada och Japan. Att flera ryska banker nu utesluts ur Swift väntas slå hårt mot rubeln, den ryska valutamarknaden och Moskvabörsen när den öppnar i morgon.

Bitcoin kan gynnas

Alla sanktioner mot Ryssland kan innebära att USA:s centralbank får det svårt att minska stödköpen och höja räntorna i den takt som de tidigare aviserat, och det kan gynna mer volatila tillgångsslag som bitcoin.

Huruvida det är ett köpläge av bitcoin eller inte är så klart omöjligt att säga, i synnerhet när det råder så stor osäkerhet gällande vad som kommer att ske framöver.

Men om du skulle vilja köpa bitcoin eller andra kryptovalutor finns bland annat hos Trijo!

Kommentera